Parkhavenstad

PARKHAVENSTAD

Transformatie voormalig douanekantoor tot woongebouw.

Het  kantoorgebouw aan de Westzeedijk heeft 10 jaar leeggestaan voordat Accresco Vastgoed samen met Architectenbureau Rutten van der Weijden en ontwikkelende bouwer Van Wijnen Dordrecht met hun transformatieplan de tender van het Rijksvastgoedbedrijf won. Bij de gunning bleek de kwaliteit van het plan overtuigender dan het hoogste bod. Het Douanegebouw is tussen 1967 en 1970 in opdracht van de Rijksgebouwendienst gebouwd als uitbreiding van het voormalige belastingkantoor aan de Puntegaalstraat. Architect was Kraaijvanger Architects. Het gebouw bestaat uit een langgerekt bouwdeel aan de Westzeedijk met haaks erop een korte, maar wel hogere zijvleugel. Waar de bouwdelen samenkomen liggen het hoofdtrappenhuis en liften.

Het gebouw is zoveel mogelijk intact gelaten. Wel zijn alle sporen van eerdere verbouwingen en latere wijzigingen verwijderd. Door zijn constructie, waarbij dunne vloeren op forse balken in één keer overspannen, was er een grote vrijheid in het realiseren van een groot aantal verschillende woningtypes. Ook kon hierdoor een gunstigere bruto-netto verhouding worden bereikt. De voormalige publieksruimten op de begane grond zijn café-restaurant en fitnessclub geworden. Een klein deel van de begane grond en op de verdiepingen zijn 129 appartementen in 9 hoofdtypes en 12 penthouses gerealiseerd. Het gebruiksoppervlak varieert van 27 tot 77 m2. Op de dakverdieping bevindt zich een kantoor. De transformatie heeft een gezicht gekregen door een tweelaagse dakopbouw die is uitgevoerd in een lichte staalconstructie. Deze penthouses hebben een afwerking van zwart gepoedercoat aluminium beplating.  De extra belasting is verdeeld over de twee bovenste bestaande verdiepingen door middel van stalen schoren. Het voormalige parkeerdek is getransformeerd naar daktuin. Enige toevoeging aan de bestaande gevel is de zonwering in 3 tinten.

Met de binnenstad oploopafstand en het Euromast Park als tuin bevindt Parkhavenstad zich op een fantastische locatie. Er zijn 141 appartementen in een grote diversiteit gerealiseerd voor een jongere doelgroep met aanvullende faciliteiten als café-restaurant, fitnessclub, gemeenschappelijke wasruimte, daktuin en bergingen. Er is nieuw leven in het pand geblazen; van grijs kantoor naar modern woongebouw waar fijn gewoond, gewerkt en gerecreëerd wordt.

Opdrachtgever
Accresco Vastgoed, Rotterdam
Locatie
Westzeedijk 387 Rotterdam
Programma
141 huurappartementen, commerciële ruimte, horeca, gemeenschappelijke wasruimte, daktuin, kantoor
Aannemer
Van Wijnen, Dordrecht
Realisatie
2015-2016
Beelden
Freek van Arkel en RvdW
Delen

Project afbeeldingen

Meer projecten