Paladijn, Nijmegen

De  Paladijn is samen met Griffioen onderdeel van De Nieuwe Voorstad, een grootschalige herontwikkeling van een verouderd bedrijventerrein midden in de woonwijk De Biezen in Nijmegen-West en een belangrijke impuls voor het Waterkwartier in Nijmegen.

Binnen het stedenbouwkundig plan van Tarra Architectuur en Stedenbouw zijn in totaal ruim 300 woningen, 4500m2 commerciële ruimte, 300m2 zorgvoorzieningen en 300 parkeerplaatsen gerealiseerd. Rutten van der Weijden was verantwoordelijk voor twee bouwblokken: het torenblok aan de Marialaan en het zorggebouw, dat gedeeltelijk raakt aan de Voorstadslaan.

Het torenblok, De Paladijn, bevat 122 appartementen, 1850m2 winkelruimte en 148 parkeerplaatsen en vormt met recht de markering voor de westelijke stadstoegang vanaf  De Oversteek, de recent geopende tweede stadsbrug. De winkels vormen een belangrijke impuls voor de wijk. In een ingenieuze stapeling is het complexe programma van parkeren, winkelruimten en woningen op de locatie geplaatst.

De Paladijn bestaat op de begane grond uit een U-vormig winkelblok, met in het midden een parkeergarage. Hieronder ligt een volledig verdiepte parkeergarage. De onderste 6 woonlagen liggen in een U-vorm om een centrale hof, op de twee hoeken staan torens van resp. 11 en 15 lagen hoog. De Paladijn vormt aan één zijde het decor voor de Nijmeegse Ampullenfabriek, een wederopbouwmonument en nog steeds in gebruik door deze ampullenfabriek. Aan deze zijde ligt ook een twee verdiepingen hoge arcade, waaraan de hoofdentrees liggen van de woningen en die een belangrijke doorsteek is vanaf de Marialaan naar het hart van De Nieuwe Voorstad.

In de materialisering van de gehele Nieuwe Voorstad is gekozen voor baksteen van een lokale steenfabriek in Bemmel. De Paladijn is samengesteld uit twee sorteringen met een subtiel verschil, waarmee de setback van een deel van de gevels in kleur iets wordt geaccentueerd. Alle kozijnen aan de buitenzijde zijn van aluminium, aan de binnenzijde zijn de hofgevels geheel van hout.

Opdrachtgever
Novio Sector Vastgoed
Locatie
Nijmegen
Programma
Woningen, commerciële ruimten en parkeergarage
Aannemer
Bouwbedrijf v.d. Ven, Veghel
Realisatie
2011 – 2012
Beelden
RvdW
Delen

Project afbeeldingen

Meer projecten