Kasteeltuin, Albrandswaard

In 2003 schreef de gemeente Albrandswaard een prijsvraag uit voor een locatie midden in het dorp Poortugaal. Daar lagen sportvelden die verplaatst werden naar de rand van het dorp. Op de zo vrijgekomen locatie werd een stedenbouwkundig plan ontworpen voor 135 woningen, variërend van starterswoningen tot vrijstaande villa’s en appartementen.

Ons winnende plan is een zorgvuldige inbreiding in de bestaande structuur van Poortugaal. De toegangsweg naar het centrum is weer voornaam door de  twee-onder-één kapwoningen met tuitgevels. De hoekpunten ter plaatse van de entree  naar de nieuwe buurt worden gemarkeerd door vrijstaande woningen met een kruiskap. Een park met grote vijver verbindt bestaande groen- en recreatiestructuren. Aan de waterpartij is het appartementencomplex gesitueerd geïnspireerd op het Kasteel van Rhoon. Aan brede lanen liggen rijwoningen, uitkijkend op het kasteel en  kasteelvijver.

Het wit gekeimde Kasteel is alzijdig en geeft identiteit aan de wijk. De woningen zijn opgetrokken uit ambachtelijk metselwerk, zorgvuldig gedetailleerde zinken goten, voordeuren met penanten en luifels, muizentand rollagen in de dwarskappen en donkere louvreluiken. De geprononceerde kozijnen met roeden complementeren het romantische beeld.

Opdrachtgever
BPD (voorheen Bouwfonds)
Locatie
Poortugaal, Albrandswaard
Programma
135 woningen: rijwoningen, 2 onder 1 kap, vrijstaand, appartementen, parkeergarage
Aannemer
Dura Vermeer
Realisatie
2008 – 2010
Beelden
RvdW
Delen

Project afbeeldingen

Meer projecten