Educatief centrum Lombardijen

In een oerhollandse verkaveling van stempels en stroken is een omvangrijk complex gerealiseerd voor wonen en onderwijs. Het Educatief Centrum Lombardijen omvat een groot programma op een niet bepaald ruim kavel. Door de programma’s slim te combineren en te kiezen voor een functioneel maat- en bouwsysteem, geordend rondom een patio, is het gelukt een compact, flexibel en duurzaam gebouw neer te zetten met toekomstwaarde.

Het Educatief Centrum is georganiseerd rond een patio, het wonen in een 14-laagse toren. De functies hebben elk een eigen toegang wat de flexibiliteit, zeker met wisselende openingstijden, vergroot. Intern zijn alle programma’s met elkaar verbonden en toegankelijk. Binnen de gekozen structuur van het  centrum is er voor het onderwijs, naast de groepsruimten als basis, extra ruimte gecreëerd voor zogenaamde leerpleinen. De verschillende buitenruimten en speelplaatsen zijn gesitueerd op plein, patio en dakterras. Een grote multifunctionele en opdeelbare aula met wijkfunctie bevindt zich op de bovenste laag van het centrum onder een gewelfd dak.

De materialisering is duurzaam en robuust. Buiten is een stoere genuanceerde baksteen beeldbepalend, die in de woontoren van rood-oranje naar okergeel kleurt. De sfeer binnen wordt voornamelijk bepaald door de natuurlijke linoleumvloeren in vrolijke kleuren en de naturel gelakte houten elementen die, naast gevuld met glas, ook garderobes en kasten bevatten.

Er is een energiezuinige luchtbehandelingsinstallatie toegepast met topkoeling. Verder is er stadsverwarming voorzien middels restwarmte van de industrie in de Botlek. Daglicht wordt door het vele glas in de gevels en de transparante opzet van het interieur diep in het gebouw gebracht. Doel daarvan is een gezond leerklimaat voor de kinderen én minder energieverbruik.

Opdrachtgever
Havensteder Rotterdam i.s.m. Catamaran Rotterdam
Locatie
Lombardijen, Rotterdam
Programma
Openbare basisschool, kinderopvang, bibliotheek, e-centre, 50 appartementen, stallingsgarage
Aannemer
Kanters Bouw- en Vastgoed
Realisatie
2008 – 2010
Beelden
Delen

Project afbeeldingen

Meer projecten