Nieuw Cederhof Kapelle

In Kapelle zijn wij betrokken bij de herstructurering van het bestaande woon-zorgcomplex van Cederhof. Door de steeds zwaardere hulpvraag van de cliënten is het huidige woon-zorgcomplex uit 1977 niet meer toegerust op een adequate hulpverlening. De appartementen zijn te klein en de leefruimte van cliënten met veelal een rolstoel is te beperkt waardoor bewoners minder zelfstandig kunnen zijn.

Het was de nadrukkelijke wens van de opdrachtgever om in de nieuwbouw, naast aanvullende voorzieningen, volwaardige tweekamerappartementen mét buitenruimte te realiseren die zowel geschikt zijn voor levering van zware zorg, maar ook toekomstbestendig zijn en bij wijziging van de zorgvraag ruimte kunnen bieden aan reguliere verhuur.

In de eerste fase worden er 76 tweekamerappartementen met voorzieningen gebouwd op de plaats van de eveneens verouderde aanleunwoningen. Daarmee ligt de nieuwbouw centraal tussen het bestaande Cederhof, en het appartementencomplex “De Flat”. De contour van het nieuwe vierlaagse gebouw volgt de omliggende straten en ligt aan de zijde van het Cederbos in het verlengde van het bestaande Cederhof. De bouwmassa is in drie delen opgedeeld langs de contour van de locatie zodat de schaal van het nieuwe volume in verhouding is tot haar omgeving.

Het gebouw heeft een structuur met een middencorridor. Aan weerszijden daarvan liggen de ruime levensloopbestendige tweekamerappartementen, huiskamers en andere voorzieningen. Op de begane grond zijn “De Flat”, het oude Cederhof en de nieuwbouw met elkaar verbonden en delen de “Flat” en de nieuwbouw een ruime entree. In het hart van het gebouw ligt het centrale lift- trappenhuis dat aansluit op de eenlaagse entreezone. De drie vleugels van het gebouw liggen rond een grote beschutte binnentuin. Zo is er aan alle zijden van het complex ruimte en uitzicht op straat, binnentuin of park.

Het nieuwe Cederhof wordt alzijdig opgetrokken in een genuanceerd okergele steen waarbij de plint en accentvlakken met een warm-witte steen gemetseld zijn. De gevels worden daarbij boven het dak nog een stuk doorgezet om installaties en zonnepanelen aan het zicht te onttrekken. Het robuuste uiterlijk wordt wat speelser door de fraaie balkonhekken die rondom de balkons omzoomen.

Opdrachtgever
Cederhof, Kapelle
Locatie
Bruëlisstraat, Kapelle
Programma
76 levensloopbestendige appartementen voor zware zorg, groepswoningen met aanvullende voorzieningen, 7600m2 BVO
Aannemer
Bouwbedrijf Boogert, Oosterland
Realisatie
3e kwartaal 2022 – 1e kwartaal 2024
Beelden
Rutten van der Weijden
Delen

Project afbeeldingen

meer actuele projecten